Ronde 1: Een kijkje in de keuken van het Centraal Bureau van de Statistiek bij het implementeren van IT-innovaties in al jaren bestaande processen (developers) en dat er heel wat komt kijken voordat je data kunt gebruiken voor analyses en statistiek (data analysten/scientists).

Innovatie @ CBS: is het gebruik van sensoren in smartphones het nieuwe enquêteren? (NL)

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is voor het maken van een aantal statistieken afhankelijk van gegevens die mensen willen verstrekken. Het meest gebruikte middel om aan die gegevens te komen is enquêteren. Probleem! Er zijn steeds minder mensen die daartoe bereid zijn. Het is veel werk, het is saai, ‘en wat heb ik eraan?’ zijn de redenen om niet mee te doen of af te haken.

Bij het onderzoek naar verplaatsingen in Nederland gaat het CBS het enquêteren vervangen door een app op je smartphone. Dat levert een continue stroom op van gegevens die én voor het CBS nauwkeuriger is én de deelnemer feedback geeft (hoeveel uur gelopen, gewinkeld, gefietst, in de file gestaan) en dus leuker.

Tijdens de masterclass vertellen we wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen en implementeren van zo’n app. Hoe ga je om met privacy en data beveiliging? Wat zijn de gevolgen voor de manier van werken en denken binnen het CBS? Is een AIgoritme dat bepaalt dat je 17 minuten gefietst hebt beter of slechter dan dat je dat zelf ’s avonds opschrijft in een boekje? Uiteraard doen we ook een demo. Doelgroep: developers en data scientists.

HBO-ICT Job & Student Event 2021
Beatrixgebouw Jaarbeurs Utrecht

Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht

T: 020-626 1782
E: info@hbo-i.nl

Routebeschrijving »
Contact »